Turističko-hotelijerski komercijalist/ica


Završetkom programa školovanja stječete četverogodišnju srednju stručnu spremu za zanimanjeturističko-hotelijerski komercijalist/ica.
Minimalni uvjeti upisa:
- završena osnovna škola škola
- navršenih 15 godina života
Svrha obrazovanja je osposobiti polaznika da obavlja poslove nabave i prodaje turističkih usluga, te stručno-teorijsko znanje i vještine iz tehnologije struke (kuhara, konobara, slastičara) potrebno za organizaciju rada u kuhinji i restoranu, za poslove banket-menadžera, osmišljavanje i promidžbu nacionalnih jela, te za prezentaciju ugostiteljske ponude na tržištu. Praktično znanje i vještine stječe obavljajući praktičnu nastavu i stručnu praksu u hotelskim tvrtkama, hotelima i drugim vrhunskim ugostiteljskim objektima. Turističko-hotelijerski komercijalist je široki obrazovni profil koji osim općih znanja uključuje proširena znanja iz tehnologije struke kuhara, konobara i slastičara. Polaznici stječu temeljito znanje za poslove nabave i prodaje turističkih usluga, te stručno-teorijsko znanje i vještine iz tehnologije struke (kuhara, konobara, slastičara) potrebno za organizaciju rada u kuhinji i restoranu, za poslove banket-menadžera, osmišljavanje i promidžbu nacionalnih jela, te za prezentaciju ugostiteljske ponude na tržištu. Praktično znanje i vještine stječe obavljajući praktičnu nastavu u hotelskim tvrtkama, hotelima i drugim vrhunskim ugostiteljskim objektima. Osnovna ideja razvoja ovog zanimanja u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske je vođenje malih i obiteljskih hotela po uzoru na obrazovne sustave Austrije, Švicarske, Slovenije i Italije. Poslovi: Komunikacija s klijentima i poslovnim partnerima, kreiranje i prodaja turističkih aranžmana i izleta, rezervacija usluga i sl. Razni komercijalni ( nabava, prodaja) i uredski poslovi: poslovno dopisivanje, izrada statističkih izvješća, knjigovodstvo, marketing i slično.